Dansk støtte til internt fordrevne


Den humanitære organisation Dansk Flygtningehjælp er involveret i at skabe bedre levevilkår og indkomstmuligheder for de mange internt fordrevne afghanere.

Disse ender ofte med at opholde sig adskillige år – nogle gange et helt liv – i primitive flygtningelejre, som der eksempelvis er ca. 50 af i Kabul og omegn.

Søren Lytken fra Dansk Flygtningehjælp har netop været i Afghanistan for at besøge nogle af disse lejre og koordinere indsatsen. Han fortæller:

De internt fordrevne søger mod byerne for at finde bedre levevilkår, men ender ofte i en af de midlertidige lejre, hvor dårlig hygiejne, primitive boliger, arbejdsløshed samt de hårde vintre øger risikoen for alvorlige sygdomme og hungersnød”, fortæller han.

Derfor består en stor del af Dansk Flygtningehjælps arbejde i simpelthen at hjælpe flygtningene med at overleve i lejrene – for eksempel ved at uddele tæpper, kul og brænde under de frygtede Kabulske vintre, hvor nætterne tilbringes i helt ned til 15 minusgrader. I vinteren 2013, som var særlig kold og hård, uddelte organisationen således mere end 1800 tons brænde og 200 tons kul til de internt fordrevne i lejrene.

Derudover forsøger organisationen også at støtte de fordrevnes muligheder for at tjene til dagen og vejen:

Eksempelvis har vi forestået et større projekt, hvor mere end 1000 afghanere har modtaget forskellige slags erhvervstræning til at kunne arbejde som skræddere, tømrere, mekanikere, elektrikere, blikkenslagere, snedkere og så videre”, siger Søren Lytken.

Idet flygtningelejrene ikke er officielle, og de fordrevne derfor juridisk set er besættere, så er der imidlertid også mange ting, som de humanitære organisationer ikke har lov til at forbedre, forklarer han:

Vi må normalt ikke gå ind og lave infrastrukturelle projekter, hvor vi forbedrer deres sanitære forhold eller bygger veje. Der er nogle gange en brønd, hvor de kan få vand, men de hygiejniske og sanitære forhold er meget dårlige”.

Dreng i en flygtningelejr i udkanten af Kabul. Foto: Danish Refugee Council/Erick Gerstner

Dreng i en flygtningelejr i udkanten af Kabul. Foto: Danish Refugee Council/Erick Gerstner

Søren Lytken og hans afghanske kolleger holder møde. Foto: Danish Refugee Council/Erick Gerstner