“Forældrenes bekymring for deres børn er enorm”


Den danske organisation Danish Demining Group (DDG) har arbejdet med at rydde miner i Afghanistan siden 1999 og har til dato ryddet over 33.000 miner og fjernet over 1,3 millioner stykker ueksploderet ammunition.

Anne Rafn Danielsen arbejder for DDG og er her i 2013 netop kommet tilbage til Danmark efter en længere periode i Afghanistan. Hun fortæller, at minerne kan have store konsekvenser for lokalsamfundene:

”Usikkerheden kan være stor. Hvor kan børnene lege? I mange tilfælde er det jo børn, der bliver ramt, fordi de løber og leger eller samler noget op. Forældrenes bekymring for deres børn er enorm i minerede områder”.

Derfor arbejder DDG først og fremmest på at fjerne de miner, der forhindrer dagliglivet i de små samfund:

”Vores vigtigste opgave er at rydde eksempelvis mellem en landsby og en skole, så folk kan leve deres daglige liv normalt”, siger Anne Rafn. ”Hvis vi rydder et frugtbart område, kan de lokale pludselig begynde at dyrke jorden. Så kan de få sig en indkomst”.

Flygtninge kan vende tilbage

Dertil kommer, at minerydningen er en vigtig faktor i at løse problemet med enorme flygtningestrømme indenfor og ud af Afghanistan.

Mange flygtninge og internt fordrevne har nemlig ikke kunnet vende hjem, fordi området, de kommer fra, er mineret. Men når DDG rydder et område, bliver det pludselig muligt for dem at komme tilbage og dyrke deres jord.

Der er stadig mange miner begravet i Afghanistan, og de kræver fortsat mange ofre. Arbejdet er langt fra fuldbragt, men de vigtigste steder er minerne blevet ryddet. Det betyder dog også, at det er blevet sværere for DDG at rejse penge til deres arbejde:

”Der er mange miner tilbage, men ikke så mange midler” , fortæller Anne Rafn. “Dilemmaet er, hvor mange penge man skal bruge på at fjerne den allersidste mine. De vigtigste områder er ryddet: Områder omkring skoler og omkring Kabul og andre store byer. De fleste af dem, der er tilbage, ligger på bjergsider i områder, der er øde eller primært bliver brugt til græsning. Det er mindre interessant for donorerne at fjerne de miner”, forklarer Anne Rafn.

Selv på øde bjergskråninger kan der imidlertid være grund til at rydde miner. Især Afghanistans nomader kan være udsatte. Det kan du læse om her, i en beretning fra felten hvor en medarbejder fra DDG møder en af landets nomader.

Minerydning på en skråning i Afghanistan. Foto: Jens Kjær Jensen, 2003

Det er desværre de færreste miner, der er så nemme at spotte som denne. Foto: Jens Kjær Jensen, 2003