Flygtning i Danmark


Der bor cirka 14.000 afghanere i Danmark.

Omkring 3.000 af dem er født i Danmark, af afghanske forældre, men de fleste har selv på et tidspunkt taget turen fra Afghanistan til Danmark – på flugt fra krig og forfølgelse.

Nogle af dem kan du læse om til højre.

Der er Razia Mohammadi, som sammen med sin familie måtte flygte, fordi hendes far var mujahedin og kæmpede mod den sovjetiske besættelsesmagt i 1980erne.

Der er Taj og Aliha Mohammed Taj, som tværtimod arbejdede for staten under Sovjetstyret, og derfor måtte flygte fra mujahedinerne og senere Taliban i 1990erne.

Og der er Ali Husseini, som blot var en almindelig dreng fra landet, men måtte flygte, fordi Taliban ville have alle drenge i koranskole – eller i kamp.

Afghanerne har med andre ord haft mange grunde til at flygte – og har det stadig. I 2012 kom der således 577 afghanske asylansøgere til Danmark, hvilket er et relativt højt tal De eneste lande, vi modtog flere asylansøgere fra, var Somalia og Syrien.

For skønt Taliban er sat fra magten, så er Afghanistan stadig præget af uro og konflikt mellem staten og de forskellige oprørsgrupper.