Berømmelse, ære og muskler


Fysisk styrke og kontrol er et ideal for mange unge mænd i Afghanistan, hvor hverdagen ofte er uforudsigelig og præget af vold og kaos. Derfor er træning og bodybuilding blevet meget populært i landet, hvor store muskler traditionelt har været et symbol på styrke og magt. Alene i Kabul findes der i dag over 300 fitnesscentre.

Tidligere har der været centre, hvor man trænede en iransk inspireret form for bodybuilding, der bestod af en slags dans med store køller. I dag er den vestlige form for træning imidlertid fremherskende.

Mange dyrker fitness for motionens skyld, men der er også nogen, som går målrettet efter at vinde ære, berømmelse og penge. For afghanske mænd er ære ekstremt vigtigt, og til konkurrencer i bodybuilding er det ikke kun atleten, der vinder ære og hæder, men hele hans familie.

Det kan man blandt andet se i den danske dokumentar Afghan Muscles her til højre, der følger bodybuilderen Hamid Shirzai på hans lange vej mod stjernerne. Hamid fortæller, at han startede med at løfte jern for at ære sin klan, efter hans bror og onkel på tragisk vis døde i en flyulykke. Begge var de nemlig nationale mestre i bodybuilding:

Vores klan levede i kraft af dem“, fortæller han. “Vi var så stolte af dem. Ingen begivenhed i klanen kunne fejres uden dem“.

I filmen ser man, hvordan Hamid og resten af Afghanistans bodybuilding-landshold i 2004 tager til Bahrain for at deltage i det Asiatiske Mesterskab, men må tage hjem uden medaljer. Det er imidlertid gået bedre for Afghanistan siden: I 2013 vandt landsholdet i bodybuilding deres første medaljer ved det Asiatiske Mesterskab – og endda hele seks af slagsen.

Arnold Schwarzenegger er et stort navn blandt Afghanistans bodybuildere. Foto: Jens Kjær Jensen, 2003

Dokumentaren ‘Afghan Muscles’ fra 2007 er lavet af Andreas Møl Dalsgaard (instruktør) og Christian Vium (idé og lyd) da de var studerende på Institut for Antropologi ved Aarhus Universitet.

“Jeg har studeret Arnold Schwarzeneggers karriere grundigt. Han opnåede alt hvad han ville. Jeg har også drømme”. Sådan siger Noorulhoda Shirzad. Han er én af Afghanistans mange bodybuildere, der gennem sin træning forsøger at skabe en meningsfuld eksistens i et samfund præget af tragedie. Foto: Jens Kjær Jensen, 2003