“Det værste var chokket, da jeg kiggede ned”


Reportage af etnograf Jens Kjær Jensen

”Det kræver ro og koncentration at arbejde som minerydder. Hvis man ikke besidder de egenskaber, holder man ikke længe i jobbet”.

Hamid ved, hvad han taler om. Han arbejder for den danske organisation Danish Demining Group (DDG) og har ryddet rigtig mange landminer i Afghanistan.

Mange af de miner, der blev gravet ned under den sovjetiske invasion i 1980’erne, ligger på bjergsider, hvor man ikke kan komme til med maskiner. Det betyder, at der er brug for menneskelige mineryddere som Hamid.

”Sidste år gik det galt”

Jeg møder ham ved et minefelt på en bjergskråning lidt udenfor Kabul. Vi går rundt i minefeltet ad afmærkede stier. Hvide sten viser, at et område er clearet, mens røde sten viser, at der stadig ligger miner i jorden.

”Sidste år gik det galt” fortæller Hamid. ”Efter en lang arbejdsdag gik jeg tilbage gennem et minefelt. Et kort øjeblik var jeg ukoncentreret, og kom til at gå udenfor den afmærkede sti. Jeg husker tydeligt eksplosionen. I starten gjorde det ikke særlig ondt. Det værste var chokket, da jeg kiggede ned og så resterne af mit ben”.

I dag går Hamid med benprotese – men jobbet har han endnu.

”Efter ulykken troede jeg ikke, jeg kunne arbejde som minerydder længere, men efter intens genoptræning er det lykkedes. Det har været et hårdt forløb, men jeg er glad for at være tilbage”.

Et job med mening

Man kan undres over, at Hamid har lyst til at fortsætte som minerydder efter sin ulykke. Som overhoved for en familie på 17 – og den eneste i familien, der tjener penge – har han imidlertid ikke meget valg.

Men Hamid er også stolt af sit arbejde:

”Jeg er glad for, at jeg kan forsørge min familie”, siger han og kigger ud over minefeltet. ”Samtidig føles det godt at arbejde som minerydder. Jeg gør en forskel og bidrager til at genopbygge vores land” .

Hvert år lemlæstes og dræbes tusindvis af civile afghanere som følge af minerne. Minerne er ofte lavet, så de ikke slår folk ihjel, ud fra den logik at en såret soldat kræver flere ressourcer for fjenden end en død soldat. Dette er en væsentlig årsag til, at en meget stor del af den afghanske befolkning er handicappede.

Hamid pakker sit grej sammen efter endnu en arbejdsdag. I dag har han ryddet fire miner og indsamlet 15 stykker ueksploderet ammunition – og gjort Afghanistan til et lidt sikrere land.

”Hver gang jeg fjerner en mine, er der måske et barn, der undgår at blive lemlæstet eller dræbt. Der er stadig mange miner tilbage i Afghanistan, men vi er allerede nået langt”.