Kampen mod minerne


Afghanistan er et af de lande i verden, hvor der ligger flest landminer begravet. De fleste af dem blev gravet ned under den sovjetiske invasion i 1980’erne.

I dag har langt de fleste lande i verden, inklusive Afghanistan, underskrevet Ottawa-konventionen, der forbyder alle former for miner beregnet på at såre eller dræbe mennesker. En stor del af minerne i den afghanske jord er da også blevet ryddet, men ingen ved, hvor mange der stadig er tilbage – et forsigtigt gæt er mellem 3 og 5 millioner.

Hvert år er der derfor fortsat tusindvis af civile afghanere, der dør eller bliver lemlæstede fordi de træder på en mine. Over halvdelen af ofrene er børn.

Der findes store maskiner, der kan destruere minerne, men langt de fleste bliver gravet ud med håndkraft. Det skyldes, at mange af minefelterne ligger på bjergsider og kan være umulige at komme til med maskiner. Her er der kun én måde at gøre det på, og det er manuelt.

Nedenfor kan du læse om en af de mineryddere, der dagligt sætter livet på spil. Du kan også læse mere om organisationen Danish Demining Group, der har arbejdet med at rydde miner i Afghanistan i mere end et årti.

I dokumentaren Den Italienske læge kan du møde Alberto Cairo, der arbejder på et Røde Kors center i Kabul. Hans mission er at hjælpe Afghanistans mange mineofre med at genvinde værdigheden. Filmen er fra 2007 og lavet af Esben Hansen og Jens Kjær Jensen, med støtte fra blandt andre Danida.