Buzkashi


Buzkashi er Afghanistans nationalsport, hvis primære claim to fame udenfor landets grænser kom med filmen Rambo III, hvor John Rambo (Sylvester Stallone) spiller buzkashi sammen med sine mujahedin-venner, da de pludselig bliver angrebet af sovjetiske kamphelikoptere.

Ordet ‘buzkashi’ betyder direkte oversat ‘gedetræk’. Spillet handler om at score ved at smide liget af en ged i modstanderens målcirkel, der har en diameter på 3,6 meter. Der er ti ryttere på hvert hold, og hestene er specialtrænede til at deltage i spillet.

Buzkashi kaldes ofte verdens farligste sport – både ryttere og heste løber en stor risiko, som levende beskrevet i uddraget fra Khaled Hosseinis ‘Drageløberen’ til højre .

Til gengæld kan der også tjenes gode penge på sporten: Både ryttere og heste sponsoreres typisk af lokale rigmænd, og i nogle turneringer står der også pengepræmier på spil.

Buzkashi er mest udbredt blandt usbekere og turkmenere i det nordlige Afghanistan, men spilles også af de andre etniske grupper i landet. Spillet er stadig udbredt i store dele af Afghanistan.

I galleriet herunder kan du se billeder taget af eventyreren Jean Bourgeois og læse mere om buzkashi. Kampen blev afhold i i 1969 nord for Kabul på Afghanistans nationaldag.

Buzkashi er stadig populært i Afghanistan. Foto: HOK, 2005

…i det samme så jeg til min rædsel en af chapandaz‘erne falde af hesten og blive trampet ned under snesevis af hove. Hans krop blev sparket rundt og rundt som en kludedukke og lå først stille da hestene var kommet forbi. Det gav et spjæt i ham, og så lå han helt stille, med benene bøjet i en unaturlig vinkel, mens blodet sivede ned i sandet omkring ham. Jeg begyndte at græde.Fra 'Drageløberen' (2003) af Khaled Hosseini