Afghanistan – bag overskrifterne


Efter terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001 og den efterfølgende, internationale invasion af Afghanistan, blev landet pludselig centrum for verdens bevågenhed. Historierne om Taliban og Osama bin Laden, om borgerkrig, kvindeundertrykkelse og mennesker på flugt skabte et billede af landet som et middelalderligt samfund.

I ugen efter invasionen var humøret dårligt i De Etnografiske Samlinger på Moesgaard Museum. Grundlæggeren af Samlingerne, Klaus Ferdinand, var bekymret og frygtede, at konflikten ville blive langvarig og blodig.

Efter at have beskæftiget sig med Afghanistan i hele sit arbejdsliv følte han samtidig et behov for at vise et andet billede af landet end det, der blev vist i medierne. Derfor besluttede han, sammen med den daværende museumsinspektør på De Etnografiske Samlinger Sibba Einarsdottir og museets direktør Jan Skamby Madsen, at lave en udstilling om Afghanistan.

Udstillingen blev lavet i løbet af syv uger, hvor der blev løftet i samlet flok og alle knoklede dag og nat. Den betød meget for Klaus Ferdinand, der også inddragede en del herboende afghanere i arbejdet.

Sibba Einarsdottir husker i dag tilbage på udstillingen med stor tilfredshed:

Aktualiteten gjorde udstillingen særlig og gav gode besøgstal. Vi blev også eksponeret meget i medierne. Det var en fin måde at bruge museet på. Vi fik lejlighed til at vise, at Afghanistan er meget andet end krig og konflikt.

I galleriet til højre kan du se billeder fra udstillingen eller besøge den online.

 

Udstillingen er tilgængelig her:  Afghanistan – bag overskrifterne