Afghanske Kvinders Revolutionære Forbund


I Vesten er det nok de færreste, der forbinder Afghanistan med feminisme. Men det er fordi de ikke har hørt om RAWAThe Revolutionary Association of the Women of Afghanistan.

RAWA er en feministisk bevægelse bestående udelukkende af afghanske kvinder, som siden 1977 har kæmpet for ligestilling i Afghanistan – og for demokrati, fred og menneskerettigheder mere generelt.

RAWA dokumenterer menneskerettighedskrænkelser i Afghanistan gennem ofte hårrejsende rapporter, billeder og film.

De kom for alvor på verdenssamfundets radar i 1999, da de offentliggjorde skjulte optagelser af Talibans henrettelse af en mor til syv på Kabuls fodboldstadion – angiveligt fordi hun skulle have slået sin mand ihjel to år tidligere. Optagelserne blev brugt i BBC-dokumentaren Behind the Veil og gik verden rundt:

RAWA er dertil en humanitær organisation, der giver nødhjælp i forbindelse med naturkatastrofer og står for børnehjem, skoler og sundhedsprojekter i både Afghanistan og Pakistan.

En af RAWAs 'patriotiske sange'

Freedom, Democracy

Oh freedom sun,

Thrust in darkness,

Democracy will cure the wounds,

Which emerge from your blood-stained soil.

Oh saddened nation,

Fight your antagonists.

Take revenge for your martyrs,

On the enemy of democracy and woman.

We shall bring through a bullet,

Through blood and smoke

We shall bring the dawn of freedom,

The morn of democracy.

Meena’s flag on the shoulders of women

Who will sing she is our pride.

Oh People, arise

Fight the enemies of democracy

In revenge for the blood of your beloved martyrs

And as a message for your fighters.

Tegning fra en RAWA skole. RAWAs skoler og børnehjem er primært til for at bekæmpe den store analfabetisme, især blandt piger, men har også et tydeligt politisk sigte, og forsøger blandt andet at lære børnene, at "freden vil først komme, når alle spor efter Mujahedin og Taliban er slettede"

Tegning fra en RAWA skole. RAWAs skoler og børnehjem har et tydeligt politisk sigte, og en del af målsætningen er at lære børnene, at “freden først vil komme, når alle spor efter Mujahedin og Taliban er væk“.

Nye tider, nye fjender

Meget har ændret sig i Afghanistan i de mere end 35 år, RAWA har eksisteret – men bevægelsen har altid været i opposition til magthaverne. De startede med at kæmpe mod den russiske invasion i 1980erne, derefter gik de imod mujahedinerne og Taliban i 1990erne, og siden 2001 har de protesteret mod de internationale styrkers indtog i landet.

Det sidste kan måske undre: Da de internationale styrker væltede Taliban i 2001, var det blandt andet med løftet om at hjælpe med at opbygge et demokratisk Afghanistan med ligestilling – netop hvad RAWA også ønsker.

Der er to grunde til, at kvindeorganisationen ikke giver meget for disse løfter.

For det første har den internationale koalition givet stor politisk magt til en række krigsherrer i Afghanistan, der ganske vist kæmpede mod Taliban, men hvis egne holdninger til kvinder og menneskerettigheder ikke er spor bedre. RAWA og mange andre husker stadig, hvordan de forskellige oprørsgrupper i starten af 1990erne voldtog masser af unge kvinder, der efterfølgende begik selvmord for at opretholde familiens ære.

cartoon25

RAWA giver ikke meget for de internationale styrkers alliance med tidligere krigsherrer. Satiretegning fra www.rawa.org

RAWA anklager derfor USA og de allierede for at have “erstattet et fundamentalistisk regime med et andet”. Dertil kommer, at RAWA også er en nationalistisk organisation. Ligesom de tidligere protesterede imod Sovjets kontrol med Afghanistan, så siger de nu, at “kvinder vil aldrig kunne få selv deres mest basale rettigheder opfyldt i et land, der ikke er selvstændigt, og hvis befolkning er fanget i kolonialismens og despotismens lænker”.

RAWA, US occupation

RAWA fortsætter deres dokumentation af overgreb og drab på civile – og nu står også de internationale tropper for skud.