Historie og fakta


Afghanistans placering i skæringspunktet mellem de store asiatiske kulturområder og ved handelsvejene mellem Europa og Asien har givet landet en mangfoldig og helt unik kulturarv, præget af både persisk, græsk-hellenistisk, buddhistisk og islamisk indflydelse.

Arkæologiske udgravninger har haft afgørende betydning for kendskabet til landets tidlige historie og har bragt imponerende kunstskatte for dagens lys. Silkevejen gik tværs igennem området og havde stor strategisk betydning, hvilket de mange fund vidner om.

Som følge heraf har der historisk været kamp om magten i området hvor mange forskellige dynastier har kæmpet mod hinanden.

I år 642 erobrede araberne det meste af Persien og introducerede Islam, der har været den dominerede trosretning lige siden. Religionen har haft stor betydning for landets udvikling og har da også stor betydning i dagens Afghanistan.

Siden 1979 har der været krig og konflikt i Afghanistan. Den sovjetiske invasion og den efterfølgende borgerkrig afstedkom enorme flygtningestrømme og ødelagde store dele af landet. Ud af ruinerne opstod Taliban der kom til magten midten af 1990’erne og skabte sikkerhed i store dele af landet. Samtidig udviklede de et af de mest kvindefjendske samfund verden endnu har set.

 

Tempel

Islam blev introduceret i det nuværende Afghanistan da araberne erobrede det meste af Persien i år 642. Moskeen på billedet hedder Hazrat Ali og ligger i Mazar-e-Sharif. Helligdommen menes at være gravplads for profeten Muhammeds svigersøn. Foto: Moesgaard Museums arkiver