Krig og Konflikt


De fleste danskere er først for alvor blevet bekendt med Afghanistan, efter at USA og NATO gik ind i landet i 2001 i en anti-terror-aktion, der havde til formål at finde Osama bin Laden og afsætte Taliban-regimet.

Også det danske militær var med indtil 2014, som en del af indsatsen for at stabilisere sikkerhedssituationen og kæmpe videre mod Taliban.

Her kan du læse om, hvad krigen siden 2001 har kostet både Danmark, Afghanistan og de andre involverede, i både penge og menneskeliv. Du kan også læse en dansk soldats voldsomme beretning om hans egen udsendelse i Afghanistan fra 2008 til 2009.

For afghanerne selv har krig og konflikt desværre været en del af dagligdagen længe før 2001. Før de internationale styrkers indtog var der Taliban, før Taliban var der borgerkrig, og før borgerkrigen var landet besat af Sovjet. På grund af landets strategiske placering har der også historisk været kamp om området, som blandt andre briterne har forsøgt at indlemme i deres imperium.

Denne konfliktfyldte historie rækker langt ind i afghanernes dagligliv den dag i dag. Mange steder lever forældre i frygt for, at deres børn skal træde på en af de landminer, der stadig ligger i jorden som et levn fra Sovjet-tiden. Dertil lever millioner af afghanere i dag som flygtninge – enten som internt fordrevne i deres eget land, eller som nye borgere i for eksempel Danmark. Deres historier kan du også få her.

Jeg håber virkelig, vi har gjort en forskel, men jeg ved det sgu ærlig talt ikkeKasper Frank, dansk Afghanistan-veteran
Efter en lang arbejdsdag gik jeg tilbage gennem et minefelt. Et kort øjeblik var jeg ukoncentreret, og kom til at gå udenfor den afmærkede sti. Jeg husker tydeligt eksplosionenHamid, afghansk minerydder
De internt fordrevne søger mod byen for at finde bedre levevilkår, men ender ofte i en af de midlertidige lejre, hvor dårlig hygiejne, primitive boliger, arbejdsløshed samt de hårde vintre øger risikoen for alvorlige sygdomme og hungersnødSøren Lytken, Dansk Flygtningehjælp
Vi havde aldrig tænkt på at flytte fra Afghanistan. Aldrig. Men da Taliban kom til magten, og mujahedin før Taliban – da blev livet i Afghanistan anderledesTaj Mohammed Taj, afghaner i Danmark