Skønhed bag burkaen


Burkaen

Mange i Vesten forbinder burkaen med Talibans kvindeundertrykkelse, og det er da også rigtigt, at kvinder i Afghanistan under Taliban-styret ikke måtte vise sig offentligt uden at være iført burka. Men selv i dag bærer de fleste afghanske kvinder burka, selvom der ikke længere er nogen lov, der påbyder det.

Burkaen er en løs klædedragt, der dækker hele kroppen og ansigtet. Ved øjnene er der et trådnet, hvorigennem man ser ud. De fleste burkaer i Afghanistan er lyseblå og lavet af nylon.

Kvinder i Afghanistan bærer burka som følge af en streng fortolkning af det islamiske påbud om ærbarhed og en tradition for total adskillelse mellem kønnene, som var en del af den afghanske kultur også før Taliban (læs mere her).

Dette princip om adskillelse kaldes purda, hvilket helt bogstaveligt betyder ‘gardin’. Burkaen er simpelthen en metode til at opretholde dette gardin mellem kvinden og fremmede mænd – hvor end hun går. I Koranen står der, at kvinder bør være ‘afskærmede’ fra mænd, men hverken burkaen eller andre former for tildækning nævnes direkte.

Nogle afghanske kvinder ser burkaen som et fængsel, mens andre føler sig nøgne, hvis de ikke bærer burka i det offentlige rum.

Glad for burkaen
Qumar med sin datter. Foto: Jens Kjær Jensen

Qumar med sin datter. Foto: Jens Kjær Jensen, 2003

Nogle kvinder bærer burka for at være anonyme og føle sig bedre tilpas i det offentlige rum. En af dem er Qumar på fotoet, der er alene med sin datter. Hun mistede sin mand for to år siden og har ikke kontakt til sin familie:

”Det er umuligt for mig at finde et arbejde her i Kabul, så jeg må tigge for at overleve. Jeg skammer mig over mit liv og jeg skammer mig over at tigge på gaden, men det er min eneste mulighed. Derfor er jeg glad for burkaen. Så der ikke er nogen, der kan genkende mig. Burkaen er en facade, jeg kan anvende – et værn mod verden. Jeg føler mig mere sikker, når jeg bærer min burka, og så er der heller ikke nogen, der råber efter mig på gaden”, fortæller hun.

Kabul Skønhed

Selvom mange kvinder i Afghanistan stadig bærer burka, så betyder det langt fra, at det er et land uden make-up og hårlak. Tværtimod er skønheds-salonerne en integreret del af gadebilledet i Afghanistans større byer.

Det kan man se i den korte dokumentar Kabul Skønhed. Her møder vi Sima, der har startet en skønhedssalon i Kabul – nærmest som et oprør mod den konservative afghanske kultur. For som hun siger:

“De afghanske kvinders største problem er, at de ikke er frie og selvstændige”.

Filmen er lavet af Esben Hansen og Erna Andersen, der begge har læst etnografi og været tilknyttet Moesgaard Museum.

Hader burkaen

 Men der er også kvinder i Afghanistan, som hader burkaen. I 2013 bragte avisen The Guardian en interview med skolelæreren Shekiba fra Mazar-i-Sharif, som havde følgende at sige om klædningsstykket:

”De fleste andre lærere bærer burka i dag, men jeg hader den. Man kan ikke se ud og den er meget klaustrofobisk. På vej til bussen skal jeg passere nogle krigsherrers huse, og deres bevæbnede vagter råber og chikanerer mig, så nu må jeg tage en taxa på arbejde, hvilket er dyrt. Jeg bliver endda nødt til at have en burka i håndtasken for en sikkerheds skyld”.

Arkivfoto: Jens Kjær Jensen

Arkivfoto: Jens Kjær Jensen, 2003